سقط جنینبه علتهای مختلفی رخ میدهد که در آن هر دو والد میتوانند نقش داشته باشند ، شاید برایتان جالب باشد که بدانید شغل پدر هم میتواند در سقط جنیندر ماههای اول نقش داشته باشد. در این بخش از دانستنیهای دوران بارداری نمناک مطلبی کامل از سقط جنین برایتان ارائه کرده ایم .
سقط جنینچیست؟
افتادن بچه یا
سقط جنین، دفع جنین از بدن مادر قبل از هفته بیستم بارداری با وزن زیر 500 گرم است . بیش از 80 درصد سقطها قبل از هفته دوازدهم بارداری اتفاق میافتند. اگر جنین بعد از 20 هفتگی از بدن مادر دفع شود به آن مرده زایی (stillbirth) میگویند.
اکثریت سقطها در اوایل بارداری یعنی 3 ماهه اول به علت مشکلات وراثتی و ژنتیکی رخ میدهد. اما گاهی این اتفاق خود به خود و غیر منتظره رخ میدهد.
سقط جنینبه چه علتی اتفاق میافتد؟
نشانههای سقط جنین:
اولین و طبیعی ترین نشانه
سقط جنینلکه بینی یا خونریزی از مهبل است . شایع ترین علامت
سقط جنینایجاد خونریزی بعد از به تأخیر افتادن قاعدگی به مدت یک تا 2 هفته و بعد از انجام تست بارداری و مثبت بودن نتیجه آن است.
انقباضات دردناک شکمیو یا کمری دومین علامت
سقط جنیناست .
یکی دیگر از علائم
سقط جنینخروج بافت یا مایع از مهبل است.
دلایل و علت
سقط جنین:
برخلاف باور بسیاری از افراد انجام ورزش سبک، مقاربت جنسی، کار کردن یا حمل وسایل سنگین سبب سقط جنیننمیشود. ویار و تهوع و استفراغ اوایل بارداری حتی اگر شدید باشد ، نیز موجب سقط نمیشود ، افتادن یا ضربه یا یک هراس ناگهانی نیز نمیتواند دلیلی برای سقط جنینباشد .پس علت سقط جنین چیست؟
علت
سقط جنینو باورهای غلط شایع
اصلی ترین علت
سقط جنینرا میتوان به این شرح عنوان کرد:
سن :یکی از دلایل
سقط جنینسن بارداری است .
سقط جنینبیشتردرزنان سن بالا و40 ساله بیشتر دیده میشود.
اشعه ایکس :اشعه ایکس که در رادیولوژیها مورد استفاده قرار میگیرد موجب سقط جنینمیشود.
مصرف سیگار و الکل و مصرف بیش از 5 فنجان قهوه در روز سبب سقط جنینمیگردد.
سقط جنینبه علت بیماری و عوامل محیطی
سموم داروهای بیهوشی :برخی سموم از جمله گازهای بیهوشی اگر طولانی مدت استفاده شوند، احتمال سقط را بالا میبرد.
سابقه سقط جنین:زنانی که در گذشته دو یا چند سقط جنینمتوالی داشته اند.
علل ژنتیکی :بسیاری از سقطهای اولیه به علت مشکلات ژنتیکی و کروموزومیجنین رخ میدهند . این مشکلات در زمان تقسیم سلولی و نمو جنین رخ داده است و از والد به فرزند به ارث نرسیده است.
کم کاری تیروئید:کم کاری تیروئید سبب سقط جنینمیشود مخصوصا در مناطقی که با کمبود ید در غذا مواجه هستند . بیماری دیابت شدید نیز میتواند موجب سقط جنینشود. از بیماریهایی که سبب نازایی و سقط جنین میشود ، بیماری سلیاک میباشد.
علتهای اصلی
سقط جنین
بیماریهایی که احتمال
سقط جنینافزایش میدهند:
لیستری، گوشک، سرخجه، سرخک، سیتومگالو ویروس، پاروو ویروس، سوزاک، ایدز و عفونتهای دیگر
مرض قند کنترل نشده مادر و سایر اختلالات هورمونی (هیپوتیروئید)
مشکلات سیستم ایمنی و بیماریهای خود ایمنی
علتهای
سقط جنینچه هستند؟
سقط جنینبه چه بیماری مرتبط است؟
وجود استعداد لخته شدن خون
مشکلات رحمییا گردن رحم
اختلالات ساختمانی مادرزادی رحم مثل رحم دوشاخ
نارسایی دهانه رحم به دلیل دستکاریهای رحمیدر حاملگیهای قبلی یا به صورت مادرزادی سبب
سقط جنیندر سه ماهه دوم یا زایمان زودرس میشود که تنها راه درمان آن دوختن دهانه رحم و استراحت در کل دوره بارداری است.
تاثیر شرایط جسمیپدر با
سقط جنین:
جالب است بدانید شرایط جسمیو کار پدر میتواند یکی از علتهای
سقط جنینباشد، این فاکتورها شامل:
خطر
سقط جنینبا افزایش سن پدر
خطر
سقط جنینوقتی پدر در معرض جیوه، سرب، و مواد شیمیایی صنعتی و آفت کشها باشد
علت
سقط جنینمکرر چیست؟
50درصد علت سقط شناسایی شده و 50درصد بدون علت باقیمانده است . در مواردی که علت سقط مشخص نیست و سقط مکرر پیش آگهی بارداری موفق با مراقبتهای حمایتی حتی پس از چند بار سقط، عالی است و بیماران نباید ناامید باشند و پس از بارداری دچار استرس و اضطراب شدید شوند.
در صورتی که سقط یک مرتبه اتفاق بیفتد (به خصوص در سقطهای زودرس) در 70درصد موارد جنین سقط شده از نظر کروموزومیغیرطبیعی است. این درصد با افزایش تعداد سقط کمتر شده و عوامل غیرژنتیک هم مطرح میشود.
به طور کلی سقط مکرر به دلیل مشکلهای ژنتیکی در خانم و آقا و همچنین به دلیل عوامل محیطی یا چندعاملی (ترکیب مشکلهای ژنتیکی و عوامل محیطی) در زوجین است؛ از جمله اختلالهای ایمنی، انعقادی، غدد درون ریز، چاقی، عدم تخمک گذاری مزمن و ناهنجاریهای رحمیو عوامل کمتر شایع. تمام این موارد بر قدرت پذیرش مخاط رحم تاثیر میگذارند.
راههای جلوگیری و پشگیری از
سقط جنین
غذای سالم بخورید:
رژیم غذایی مغذی را که غنی از میوه و سبزیجات باشد و جذب چربی را کاهش دهد را دنبال کنید. غذاهای دارای ویتامین B و اسید فولیک مانند اسفناج سبب جلوگیری از تولد نوزاد ناقص یا سقط جنینمیشود و از نقایص عصبی جنین پیشگیری میکند و در سلامت جنین نقش دارد.
غذاهای حاوی ب 12غذاهای حیوانی مانند کباب برگ گوشت گوسفند و شتر – جگر- تخم مرغ محلی – کره وروغن محلی و شیر محلی هستند همچنین نخود و خرما و…نیز حاوی ویتامین ب میباشند. سویا حاوی مواد معدنی غنی و ویتامینهای D ، B2، A است که مصرف آن برای زنان باردار و جنین بسیار مفید است. خوردن لوبیا سبب تنظیم عادت ماهیانه میشود و از سقط جنینجلوگیری میکند.
علت
سقط جنینو نحوه جلوگیری از آن
آب بنوشید:
به جای مصرف نوشیدنیهای شیرین و کافئین دار و الکلی آب بنوشید شما میتوانید تحت نظر پزشک چای یا قهوه نیز مصرف کنید اما در نوشیدن آنها زیاده روی نکنید.
داروهای خود را به طور دقیق مصرف نمایید:
عدم مصرف داروهای تجویزیسبب به خطر افتادن سلامت جنین میشود.
این خوردنیها را نخورید:
مصرف آویشن،پونه و بابونه و غوره در بارداری مضر است و باعث سقط جنینمی شود .
سقط جنینبه علت تغذیه نامناسب
سقط جنینچه علتی دارد و چگونه جلوی آن را بگیریم؟
مسلماً یک رژیم غذایی عادی نمیتواند عاملی برای
سقط جنینباشد ولی عفونتهای انگلی و باکتریایی که از طریق مواد غذایی منتقل میشوند میتوانند یکی از عوامل سقط به حساب آیند به همین خاطر به خانمهای باردار توصیه میشود که از مصرف لبنیات پاستوریزه نشده، گوشتهای خام و یا گوشتهایی که به آن حرارت کافی داده نشده، غذاهای دریایی و ماهیهایی که میزان فلزات سنگینی مانند جیوه و سرب در آنها زیاد است، امعا و احشا حیوانات و جگر مرغ خودداری کنند.
اهمیت مصرف اسیدفولیک در خانمها و ارتباط آن با
سقط جنین
حتماً این توصیه را بارها شنیده اید که بهتر است خانمها از 3 ماه قبل از بارداریشان اسیدفولیک (ویتامین B9) مصرف نمایند. اسیدفولیک در رشد لولههای عصبی جنین نقش زیادی دارد و از نقصهای عصبی در جنین پیشگیری مینماید. همچنین مطالعات مختلف نشان داده است که کمبود اسیدفولیک خطر
سقط جنینرا افزایش میدهد. زنان باردار به مصرف روزانه 600 میکروگرم اسیدفولیک نیاز دارند. مرکبات، سبزیجات با برگهای سبز تیره و حبوبات از منابع عمده این ویتامین به شمار میآیند.
ارتباط مصرف امگا 3 با سقط جنین
همه ما کم و بیش با خواص روغن ماهی آشنا هستیم. روغن ماهی حاوی امگا 3 است نوعی اسید چرب غیراشباع که در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی، انواع سرطانها و آرتریت کاربرد دارد. همچنین تحقیقات نشان داده است که امگا 3 عوارض دوران بارداری مانند پره اکلامپسی (افزایش فشارخون مادر باردار همراه با دفع پروتئین از ادرار) را کاهش میدهد و در رشد سیستم اعصاب مرکزی، مغز و چشمهای جنین نقش زیادی دارد.
همان طور که گفته شد سقط ، علتهای مختلفی دارد که یکی از دلایل آن سندروم آنتی فسفولیپید است (یک اختلال اتوایمیون است که در این سندروم سیستم ایمنی بدن به اشتباه به فسفولیپیدهای غشای سلولهای رگهای خونی حمله میکند و باعث ایجاد لخته در عروق میشود)
سندروم آنتی فسفولیپیدی
در زنان بارداری که با این مشکل مواجهه هستند تشکیل لخته خون در عروق جفت منجر به عدم دسترسی جنین به مواد غذایی شده در نتیجه این موضوع باعث سقط میگردد. چندین مطالعه نشان داد مصرف امگا 3 در دوران بارداری از پیشرفت این سندروم جلوگیری میکند.
البته خانمهای باردار به این نکته توجه کنند که چون اغلب ماهیها آلوده به فلزات سنگین هستند و خود فلزات سنگین موجود در غذاهای دریایی عاملی برای سقط به حساب میآید سعی کنند حتی الامکان در دوران بارداری از ماهیهایی استفاده کنند که کمترین میزان جیوه را داشته باشد یا اگر از مکملهای امگا 3 استفاده میکنند از فاقد جیوه بودن آن مکملها اطمینان کافی را کسب نمایند. بهتر است در دوران بارداری برای تأمین امگا 3 مورد نیاز خود از منابع گیاهی آن مثل مغزها و یا تخم کتان استفاده نمایند.
آیا خوردن آناناس باعث
سقط جنینمیشود؟
بهتر است در دوران بارداری برای تأمین امگا 3 مورد نیاز خود از منابع گیاهی آن مثل مغزها و یا تخم کتان استفاده نمایند.
شاید شما هم شنیده باشید که گفته میشود مصرف آناناس باعث سقط جنینمیشود. باید خاطرنشان کرد که آناناس حاوی آنزیمیبه نام "بروملین" است که دارای اثرات ضد التهابی، ضد درد، ضد تورم بوده و از تشکیل لخته در خون جلوگیری میکند. تحقیقات نشان داده است که این آنزیم میتواند باعث سقط شود. ولی به شرط اینکه به صورت مکمل استفاده شود یعنی در مقدار زیاد. مصرف 1 یا 2 واحد آناناس در هفته (هر واحد آناناس یک فنجان آناناس خرد شده به حساب میآید) هیچ نوع تأثیری بر سقط جنینندارد. پس با خیال راحت آناناس میل کنید، البته زیاده روی نکنید.
آیا مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین باعث
سقط جنینمیشود؟
مصرف متعادل نوشیدنیهای حاوی کافئین در دوران بارداری هیچ ارتباطی با
سقط جنیننداشته است. مصرف 200 میلی گرم کافئین (دو فنجان قهوه در روز) مشکلی نداشته است ولی زیاده روی در مصرف کافئین میتواند خطراتی برای جنین به وجود آورد.
منبع: pishgiri